van E-Reader naar flight computer

WP_20150711_002

 

Ook wel eens overland gevlogen in Nederland? Al gauw zal je merken dat het niet makkelijk is in Nederland lang- en ver te vliegen. De thermiek is anders te voorspellen dan in de bergen en het is bijna altijd een one-way ride; met de wind mee en niet weten waar je zal landen. Als je eenmaal het trucje door hebt wil je alleen maar meer, hoger maar vooral ook verder. Tweehonderd kilometer in Nederland is mogelijk!

Om echter dergelijke afstanden te vliegen is het niet alleen noodzaak goed en veilig te kunnen vliegen maar je komt op je reis ongetwijfeld luchtruimrestricties tegen. Je kan de ICAO-kaart nog zo goed bestudeerd hebben, maar de praktijk is altijd anders dan je exact gepland had. Je moet tijdens een overland vlucht in Nederland te allen tijde weten waar de luchtruimen zijn en of je er dreigt in te vliegen. Veel standaard gecombineerde vario-GPS apparaten geven vaak net te weinig info om goed te kunnen navigeren tussen de luchtruimrestricties door.

Veel gebruikt men de oude PDA (palm) of de nieuwere tablets zoals bijvoorbeeld de streak5 van Dell, Vertigo of smartphones er zijn meerdere configuraties mogelijk. Veel van deze apparaten werken met een beeldscherm dat ook  geschikt is om in zonlicht af te lezen. Al blijft toch nog steeds een beetje behelpen doordat het schermpje steeds harder moet branden bij felle zon maar nog steeds niet optimaal is af te lezen of omdat het glas spiegeld.  Meer licht betekent ook meer stroomverbruik en je wilt natuurlijk niet dat net in je 98e km de batterij leeg is en je alsnog in een airspace komt.

 

Het alternatief

Een E-reader met e.ink display is gemaakt om goed te kunnen lezen in direct zonlicht, verbruikt minder stroom. Perfect dus om als flight-computer te gebruiken. Er is echter één probleem…de meeste E-readers hebben geen GPS-ontvanger… Deze zal je er dus zelf op moeten maken, lees: solderen en daarnaast moet je de juiste software installeren. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Op het internet is er veel over te vinden.

In onderstaand verhaal is te lezen hoe ik dit heb aangepakt. Heb je hier geen zin in of voel je jezelf niet voldoende vertrouwd om op de printplaat vier nieuwe draden te solderen, dan zijn ze ook kant en klaar te koop bij bijvoorbeeld GoFly-Instruments.

 

Wat ik heb gebruikt

–          E-Reader:  Kobo-Glo (niet de HD variant) (€80,-)

–          GPS-Vario Module: BlueFlyVario_TTL_GPS_v10 (€60,-)

–          3D geprint kapje om de module te beschermen en het ziet er mooi en af uit. Ik heb hem laten printen bij een willekeurige 3D print Service (€11,-). Het model staat op de site van BleuFlyVario.(€ 0,-). Het kan ook zonder kapje.

–          3,5 X 6 mm boutjes, bijbehorende moertjes en lock-tight om de module op de Kobo te bevestigen.

–          3,5 en 1,2 mm boortjes voor de boutjes, snoertjes en touwtje.

–          Goed soldeertin, de-soldeer en soldeer-station. Enige soldeer ervaring is een pré. Een soldeerklem met loepje vergemakkelijkt het solderen.

–          Hoesje voor de Kobo met harde achterkant. (€24,-)

–          Software: XCSoar (LK8000 kan ook maar daar heb ik geen ervaring mee)

 

Stappenplan

De stappen hieronder beschreven zijn summier. Een uitgebreid stappenplan met meer details is beschreven op de website van BlueFlyVario een XCSoar.

  1. Zet de goed werkende Kobo-glo uit! Maak de achterkant open met een plastic (bank)pasje en maak een ‘image’ (back-up) van de interne micro-SD card. Met bijvoorbeeld Win32Diskmanager. Plaats het SD kaartje terug en check of hij nog goed werkt.
  2. Installeer XCsoar zoals beschreven op de website van XCSoar. Na download van de XCSoar software van IMG_9171XCsoar.org controleren of het bestand de KoboRoot.tgz heet. Windows wil de extensie wel eens automatisch aanpassen. Daarna op de Kobo kopiëren middels de normale manier met de USB-kabel. Via de pc de USB kabel ‘veilig’ afsluiten en verwijderen. Dit activeert de installatie van XCsoar.
  3. Bij gebruik van het kapje: bekijk goed waar je de gaten in de Kobo moet boren! voor de bevestiging. Dit komt vrij nauw, enig geduld moet je wel hebben. Je zal dan eerst het kapje moeten bestellen.
  4. Soldeer de draden aan de GPS – Vario module op de Kobo. Dit is het meest spannende moment. Neem hier de tijd voor en gebruik een soldeerstation, soldeer op 380-4000. Als dit de eerste keer is dat je soldeert oefen dan eerst op een oude printplaat. Laat de draden niet langer dan noodzakelijk. Gebruik van dubbelzijdig tape houdt de GPS-vario module mooi op z’n plek.
  5. Test de module door gebruik te maken van de Wifi op de Kobo en maak verbinding met de Kobo IMG_9170met de pc middels telnet. Zie bijvoorbeeld de site van wikihow (zie hieronder) hoe dat moet vanuit Windows. Je kunt ook PuTTY hiervoor gebruiken. Als je het init-script van Max Kellermann hebt gebruikt kun je met 192.168.44.2 verbinden. Op de site van BlueFlyVario zijn test-software en scripts te vinden om bijvoorbeeld de geluidsterkte aan te passen.
  6. Afwerking: 3D geprint kapje beetje bijschuren en lakken als je dat wil. Uiteindelijke gaten voor het kapje boren en bevestigen. Denk aan een extra gaatje voor een borgtouwtje en het neopreen op de druksensor.WP_20150824_002
  7. Hoesje pas maken zodat de Kobo goed in het hoesje geklikt kan worden. Door het kapje zal je aan de onderkant van het harde hoesje een stukje moeten uitvijlen. Aan de voorkant het deel van het kapje uit het hoesje knippen zodat het hoesje ook dicht kan. En voorzien van klitte-band om op de cockpit te bevestigen.
  8. ICAO-Kaarten en eventueel topografische kaarten installeren, XCsoar configureren en …gaan.

 

Websites:

www.blueflyvario.com

www.xcsoar.org

www.goflyinstruments.com

http://max.kellermann.name/projects/xcsoar/kobo.html

Telnet in Windows 7: http://www.wikihow.com/Activate-Telnet-in-Windows-7

PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *